کاربرد قرص پردنیزولون، مزایا و موارد منع مصرف

کاربرد قرص پردنیزولون، مزایا و موارد منع مصرف

کاربرد قرص پردنیزولون، مزایا و موارد منع مصرف چیست؟ قرص پردنیزولون به عنوان یکی از داروهای کورتیکواستروئیدی شناخته می شود، که از آن برای درمان بیماری های مختلفی استفاده می شود. این قرص را به شکل معمول در دوزهای مختلفی مشاهده می شوند. دوز مناسب هر فرد برای مصرف این دارو باید توسط پزشک معالج او تعیین گردد. داروخانه آنلاین قصد دارد در این مطلب به بررسی قرار دهد.

قرص پردنیزولون 50 چیست؟

قرص پردنیزولون 50 یکی از انواع داروهای استروئیدی است، که معمولا در بین مردم با نام کورتون نیز شناخته می شود. این قرص از خاصیت ضد التهابی برخوردار است، مناع ترشح برخی مواد در بدن افراد می شود. بنابراین می توانیم ادعا کنیم که قرص پردنیزولون به عنوان یک داروی ضد التهاب شناخته می شود. معمولا این قرص را برای بیماری های پاتولوژیک و سیستماتیک تجویز می کنند. در برخی موارد بیمارانی که از آلرژی و حساسیت شدید رنج می برند می توانند از این قرص برای درمان خود استفاده کنند.

بهترین داروخانه آنلاین درباره مصرف این قرص می گوید، در برخی موارد مشاهده می شود، که این دارو را برای بهبود مشکلات گوارشی نیز استفاده می کنند. دوز و مقدار مصرف این دارو برای افراد بر اساس بیماری آن ها مشخص می گردد. افرادی که دارای شرایط بالینی خاصی هستند، باید در مصرف این دارو احتیاط لازم را داشته باشند. دقت داشته باشید قطع مصرف این دارو به صورت تدریجی می باشد.

قرص پردنیزولون برای چه کسانی تجویز می شود؟

در هنگام مراجعه به داروخانه شمال تهران همواره این سوال مطرح می شود که قرص پردنیزولون را با چه هدفی و برای درمان چه بیماری هایی تجویز می کنند. پردنیزولون دارویی است که برای درمان طیف وسیعی از مشکلات جسمی از جمله آلرژی ها، اختلالات خونی، بیماری های پوستی، التهاب، عفونت ها و برخی سرطان ها و برای جلوگیری از رد عضو پس از پیوند استفاده می شود

یکی دیگر از کاربردهای این قرص کمک کاهش تورم (التهاب) می باشد علاوه بر این می تواند سیستم ایمنی بدن افراد را آرام کند. استفاده از این قرص به شرایط خود ایمنی مانند آرتریت روماتوئید کمک می کند، معمولا پردنیزولون را در موقعیت هایی مصرف می کنند که سیستم ایمنی بدن افراد به اشتباه به بافت های خود حمله می کند.

پردنیزولون به عنوان یک داروی استروئیدی یا کورتیکواستروئیدی شناخته می شود. نکته ی مهمی که درباره ی شناخت این قرص وجود دارد این است که کورتیکواستروئیدها با استروئیدهای آنابولیک یکسان نیستند.

پردنیزولون  را باید فقط با نسخه به صورت قرص از بهترین داروخانه تهران تهیه البته مصرف آن به صورت تزریقی وجود دارد اما این  روش درمانی معمولاً در بیمارستان انجام می شود.

کاربرد قرص پردنیزولون، مزایا و موارد منع مصرف

نحوه مصرف قرص پردنیزولون​​

دوز مصرفی پردنیزولون به مشکل سلامتی افراد و اینکه  قرار است آن را به صورت دوره ای کوتاه یا طولانی تر مصرف کنند بستگی دارد.

معمولا برای افراد در موقعیت های مختلف دوز معمول بین 5 تا 60 میلی گرم در روز به شکل متغیر گزارش شده است. اما گاهی اوقات ممکن است به دلایل مختلفی دوزهای بالاتر تجویز شود.

در کودکان، دوز ممکن است کمتر از بزرگسالان با مشکل مشابه باشد زیرا بر اساس قد و وزن آنها محاسبه می شود.

پردنیزولون را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. پزشک ممکن است گهگاه دوز مصرفی شما را تغییر دهد. پردنیزولون را در مقادیر بیشتر یا کمتر یا برای مدت طولانی تر از مقدار توصیه شده استفاده نکنید.

گاهی اوقات پردنیزولون یک روز در میان مصرف می شود. دستورالعمل های دوز پزشک خود را با دقت بسیار دنبال کنید.

در صورت داشتن شرایط غیر عادی مانند بیماری جدید، تب یا عفونت، یا در صورت انجام عمل جراحی یا در صورت بروز مشکلات اورژانسی پزشکی، نیاز به دوز شما ممکن است تغییر کند. در مورد هر وضعیتی که شما را تحت تاثیر قرار می دهد به پزشک خود بگویید. پردنیزولون می تواند نتایج غیرعادی با آزمایش های پزشکی خاص ایجاد کن.

بنابراین بهترین داروخانه آنلاین پیشنهاد می کند که  به پزشک معالج خود اطلاع دهید که از پردنیزولون استفاده می کنید. نباید مصرف پردنیزولون را به شکل ناگهانی قطع کنید. دستورالعمل های پزشک خود را در مورد کاهش دوز خود دنبال  نمایید. برای اطمینان از سلامت خود در هنگام بروز حوادث می توانید یک برچسب هشدار پزشکی استفاده کنید یا کارت شناسایی همراه داشته باشید که نشان دهد پردنیزولون مصرف می کنید.

در هنگام انجام هر نوع مراقبت های پزشکی و درمان پزشک یا دیگر اعضای کادر بهداشت باید بداند که از داروهای استروئیدی استفاده می کنید. اگر نیاز به جراحی دارید، از قبل به جراح بگویید که از پردنیزولون استفاده می کنید. ممکن است لازم باشد مصرف دارو را برای مدت کوتاهی قطع کنید.

موارد مصرف قرص پردنیزولون​

پردنیزولون (pred NISS oh lone) بسیاری از بیماری ها مانند آسم، واکنش های آلرژیک، آرتریت، بیماری های التهابی روده، آدرنال، و اختلالات خون یا مغز استخوان را درمان می کند. این دارو با کاهش التهاب، کاهش سرعت سیستم ایمنی بیش فعال یا جایگزینی کورتیزول که به طور معمول در بدن ساخته می شود، عمل می کند. کورتیزول هورمونی است که نقش مهمی در واکنش بدن به استرس، بیماری و آسیب دارد. این دارو به گروهی از داروها به نام استروئیدها تعلق دارد.

موارد منع مصرف  قرص پردنیزولون​

در برخی موارد توصیه می شود، که افراد به دلیل قرار داشتن در موقعیت خاص از مصرف این داروها اجتناب کنند. در ادامه به مهمترین موارد اشاره خواهیم کرد:

  •     بارداری
  •     شیردهی
  •     گلوکوم
  •     دیابت
  •     عفونت ویروسی یا باکتریایی فعال
  •     بیماری کبدی
  •     بیماری کلیوی
  •     زخم معده

هستند، این دارو با منع مصرف روبرو است.

تداخلات دارویی قرص پردنیزولون 50

درباره ی تداخلات دارویی پردنیزولون باید به این نکته توجه داشته باشید، که مصرف این دارو با برخی از داروها باعث می شود، بیمار با مشکلاتی مواجه شود. پس قبل از مصرف دارو اطلاعات لازم را درباره ی تداخلات دارویی کسب کنید، به پزشک خود اطلاع دهید که چه دارویی را مصرف می کنید.

این دارو را با هیچ یک از موارد زیر مصرف نکنید:

  • متیراپون
  •  میفپریستون

این دارو همچنین ممکن است با موارد زیر تداخل داشته باشد:

  •  آمینوگلوتتیمید
  •  آمفوتریسین B
  •  آسپرین و داروهای مشابه آسپرین
  •  باربیتورات ها
  •  برخی از داروهای دیابت مانند گلیپیزید یا گلیبوراید
  •  کلستیرامین
  •  مهارکننده های کولین استراز
  •  سیکلوسپورین
  •  دیگوکسین
  •  دیورتیک ها
  •  افدرین
  •  هورمون های زنانه مانند استروژن و قرص های ضد بارداری
  •  ایزونیازید
  •  کتوکونازول
  •  NSAIDs، داروهای ضد درد و التهاب، مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن
  •  فنی توئین
  •  ریفامپین
  •  سموم
  •  واکسن ها
  •  وارفارین

داروخانه دکتر ذاکری درباره این فهرست می گوید ممکن است تمام تعاملات ممکن را از نظر تداخلات دارویی بیان نکرده باشد نکند. فهرستی از تمام داروها، گیاهان دارویی، داروهای بدون نسخه یا مکمل های غذایی که استفاده می کنید به پزشک معالج خود بدهید. همچنین اگر سیگار می‌کشید، مشروبات الکلی می‌نوشید یا از مواد مخدر غیرقانونی استفاده می‌کنید، به پزشک بگویید. برخی از موارد ممکن است با داروی شما تداخل داشته باشند.

عوارض قرص پردنیزولون 50

هر چه دوز پردنیزولون مصرفی بیشتر باشد و مدت زمان بیشتری آن را مصرف کنید، احتمال بروز عوارض جانبی بیشتر می شود. اگر روزانه دوز نسبتاً کم پردنیزولون مصرف کنید، احتمال بروز عوارض جانبی کمتر است. اگر بیش از چند هفته از پردنیزولون استفاده کرده اید، قبل از قطع ناگهانی آن با پزشک خود مشورت کنید تا احتمال عوارض جانبی قطع کردن  را کاهش دهید. برخی از عوارض جانبی، مانند ناراحتی معده یا تغییرات خلقی، می توانند بلافاصله پس از مصرف قرص رخ دهند. برخی دیگر، مانند گورم کردن صورت، پس از هفته ها یا ماه ها  می تواند اتفاق بیفتد.

برخی از عوارض مصرف این قرص در دراز مدت به شرح زیر می باشد

افزایش وزن سوء هاضمه مشکلات خواب (بی خوابی) احساس بی قراری عرق کردن زیاد تغییرات خلقی خفیف را افراد با مصرف این دارو می توانند تجربه کنند.

کاربرد قرص پردنیزولون، مزایا و موارد منع مصرف

در صورتی که پردنیزولون را با دوز بالا مصرف کرده اید، امکان بروز عوارض جانبی شدیدتر وجود دارد داروخانه دکتر همایون ذاکری می گوید، در صورت مشاهده ی عوارض زیر سریعا به پزشک مراجعه کنید. بروز عوارض در افراد به اشکال مختلف می باشد. بنابراین برخی از موارد را در زیر ذکر خواهیم کرد.

درجه حرارت بالا، لرز، گلودرد بسیار، درد گوش یا سینوس، سرفه، بزاق بیشتر یا تغییر رنگ بزاق (زرد و احتمالاً همراه با رگه‌های خون)، درد هنگام ادرار کردن، زخم‌های دهان یا زخمی که بهبود نمی‌یابد – اینها می‌توانند نشانه‌های عفونت باشند.

 خواب‌آلود یا گیج، احساس تشنگی یا گرسنگی شدید، ادرار کردن بیشتر، برافروختگی، تنفس سریع یا نفسی که بوی میوه می‌دهد – اینها می‌توانند نشانه‌های قند خون بالا باشند.

 افزایش وزن در قسمت فوقانی کمر یا شکم، “صورت ماه” (صورت پف کرده و گرد)، سردردهای بسیار بد و بهبود آهسته زخم – اینها می توانند نشانه های سندرم کوشینگ باشند.

اگر دچار مشکل معده شدید هستید سرگیجه یا بیهوشی بسیار بد، ضعف عضلانی، احساس خستگی بسیار، تغییرات خلقی، از دست دادن اشتها و کاهش وزن – دارید اینها می تواند نشانه مشکلات غده فوق کلیوی باشد.

 درد یا ضعف عضلانی، گرفتگی عضلات، یا تغییرات در ضربان قلب – اینها می توانند نشانه هایی از سطوح پایین پتاسیم باشند.

 معده درد شدید، کمردرد شدید، ناراحتی شدید معده یا بیماری های گوارشی اینها می تواند نشانه مشکلات پانکراس باشد.

 تنگی نفس

 تورم در بازوها یا پاهای فرد بیمار

 تغییرات در بینایی فرد

 مشاهده هرگونه کبودی یا خونریزی غیرطبیعی

 مدفوع قرمز یا سیاه

در صورت بروز هر کدام از این موارد سریعا به اولین مرکز درمانی مراجعه کنید.

قرص پردنیزولون برای سرماخوردگی

 با توجه به اینکه استروئیدها (کورتیکواستروئیدها) می توانند با کاهش التهاب پوشش داخلی بینی و گلو به تسکین علائم در سایر انواع عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی کمک کنند، در برخی موارد در صورت عدم وجود بیماری های زمینه ای و مشکلات دیگر ممکن است علائم سرماخوردگی را نیز بهبود بخشند.

قرص پردنیزولون ۵ برای کودکان

معمولا مصرف قرص پردنیزولون برای کودکان برای مواردی مثل ابتلا به آلرژی انجام می شود. معمولا دستور مصرف و دوز این دارو برای کودکان به وسیله پزشک معالج تعیین می شد. اما در بیشتر موارد توصیه می شود، کودکان دارو را بعد از صرف صبحانه مصرف کنند. در صورتی که با این شیوه ی مصرف در کودکان خود علایم گوارشی را مشاهده کردید، بهتر است ساعت مصرف را به بعد از صرف غذا تغییر دهید. بر اساس برخی از گزارشات موجود در رابطه با مصرف این دارو برای کودکان این نظریه وجود دارد، که مصرف این دارو برای کودکان در دراز مدت ممکن است، رشد آن ها را کند نموده و از این لحاظ اختلالاتی را ایجاد کند.

برای اطلاع از جزئیات بیشتر در رابطه با این مسئله لازم است، با پزشک معالج و داروساز مشورت نموده و کودک خود را از نظر رشد قدی مورد بررسی قرار دهید.

مصرف این دارو در دوران بارداری می تواند بر روی سلامت مادر و جنین نیز اثر بگذارد. البته مصرف این دارو ممکن است، برای نوزادان تازه متولد شده ضرر نداشته باشد در واقع این امر به ندرت اتفاق می افتد. درباره ی خطرات و فواید آن باید با پزشک معالج خود مشورت کنید. کودکانی که مادران آن ها در طولانی مدت این دارو را مصرف کرده اند، امکان دارد در هنگام تولد با مشکلات هورمونی مواجه شوند. در صورتی که مادر در طولانی مدت از قرص پردنیزولون استفاده کرده اند، با مشکلاتی نظیر اسهال، تهوع، استفراغ مداوم یا وجود ضعف شدید در او شدید سریعا به پزشک مراجعه نمایید.

کاربرد قرص پردنیزولون، مزایا و موارد منع مصرف

قرص پردنیزولون​ 50 برای افراد مسن

آیا قرص پردنیزولون 50 برای افراد مسن تجویز می شود، معمولا این سوال در هنگام استفاده از این قرص مطرح می شود، در پاسخ به این سوال باید به این نکته اشاره کنیم، که مصرف این دارو مانند همه ی داروهای دیگر براتی افراد پیامدها یا عوارضی را به دنبال دارد. در هنگام تجویز دارو معمولا سوالاتی مطرح می شود، که سن و سلامتی بیمار نیز جزو این دسته از سوالات می باشند.

در صورتی که افراد مسن نسبت به اول قرص مصرف شده واکنش نشان دهند، باید سریعا به پزشک مراجعه کنند. بر اساس برخی پژوهش ها گزارش شده که افراد مسن ممکن است نسبت به مصرف این دارو واکنش نشان دهند، از جمله مواردی که برای این افراد ذکر شده است، عوارض به شکل از دست دادن استخوان یا پوکی استخوان ها می باشد.

احتمال واکنش نشان دادن معده در افراد مسن به صورت درد و خونریزی، مشکلات روده، بروز مشکلات ذهنی و ایجاد توهم در افراد، در برخی موارد مشاهده شده است، افراد در هنگام مصرف این قرص احساس گیجی کج خلقی می کنند. این امر باعث حساسیت بیش از حد در فرد و واکنش های غیرعادی می شود.

سخن پایانی

داروخانه دکتر همایون ذاکری در این مطلب به بررسی کاربرد قرص پردنیزولون، مزایا و موارد منع مصرف پرداخته است، در هنگام خرید این دارو باید به مراکز معتبر مراجعه کنید. این داروخانه برای رفاه هر چه بیشتر مراجعه کنندگان امکان خرید آنلاین را برای افراد به وجود آورده است.

سوالات متداول

اقدامات لازم پیش از مصرف قرص پردنیزولون چیست؟

اگر به پردنیزون، سایر داروها یا هر یک از مواد غیرفعال موجود در قرص ها یا محلول های پردنیزون حساسیت دارید، به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید. از پزشک یا داروساز خود لیستی از مواد غیرفعال را بخواهید. به پزشک و داروساز خود بگویید که چه داروهای تجویزی و بدون نسخه، ویتامین ها و مکمل های غذایی مصرف می کنید یا قصد دارید مصرف کنید. در صورتی که به درمان دندانپزشکی نیاز دارید این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

محصولات بدون نسخه یا گیاهی زیر ممکن است با پردنیزون تداخل داشته باشند: مخمر سنت جان، سایمتیدین (تاگامت)، آسپرین. قبل از شروع مصرف پردنیزون حتماً به پزشک و داروساز خود اطلاع دهید که این داروها را مصرف می کنید. هیچ یک از این داروها را در حین مصرف پردنیزون بدون مشورت با پزشک خود شروع نکنید.

این دارو چه عوارضی می تواند ایجاد کند؟

پردنیزولون ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند. اگر هر یک از این علائم شدید است یا از بین نمی رود، به پزشک خود اطلاع دهید: آکنه چشم های برآمده تغییرات در شخصیت تغییر در نحوه توزیع چربی در بدن کاهش میل جنسی مشکل در به خواب رفتن یا ماندن در خواب سرگیجه تغییرات شدید خلق و خو خستگی مفرط سردرد سوزش سردل شادی نامناسب افزایش رشد مو افزایش تعریق دوره های قاعدگی نامنظم یا غایب لکه ها یا خطوط قرمز یا بنفش زیر پوست کندی بهبود بریدگی ها و کبودی ها پوست نازک و شکننده عضلات ضعیف و….. را به پزشک گزارش کنید.

چه دستورات غذایی خاصی را باید در حین مصرف پردنیزولون رعایت کنیم؟

ممکن است پزشک به شما دستور دهد که از یک رژیم غذایی کم نمک، پتاسیم بالا یا کلسیم بالا پیروی کنید. پزشک شما همچنین ممکن است مکمل کلسیم یا پتاسیم را تجویز یا توصیه کند. این دستورالعمل ها را با دقت دنبال کنید. در مورد خوردن گریپ فروت و نوشیدن آب گریپ فروت در حین مصرف این دارو با پزشک خود مشورت کنید.

اگر یک نوبت را فراموش کردم چه باید کرد ؟

هنگامی که شروع به مصرف پردنیزون کردید، از پزشک خود بپرسید که اگر مصرف یک دوز را فراموش کردید چه کاری انجام دهید. این دستورالعمل ها را یادداشت کنید تا بتوانید بعداً به آنها مراجعه کنید. اگر یک نوبت را فراموش کردید و نمی دانید چه باید بکنید، با پزشک یا داروساز خود تماس بگیرید. برای جبران دوز فراموش شده دو دوز را با هم هرگز مصرف نکنید.